Medicinsk abort


Information

Hvis du er gravid, ønsker en medicinsk abort og ikke er længere end 8 uger henne, kan du ringe direkte til og os og bestille tid. Du behøver ikke en henvisning fra din praktiserende læge, inden du ringer.


Hvis du vælger medicinsk abort er forløbet således

Dag 1: Konsultation i klinikken, hvor der optages journal og aborten planlægges.
Dag 2 el. 3: Aborten foregår hjemme. En af de første dage efter aborten bliver du ringet op.
Dag 14: Kontrol i klinikken.

Behandlingsplan

Det er en god idé at læse om abort på Sundhed.dk eller i Komiteen for Sundhedsoplysnings pjece om abort. Hvis du er i tvivl, kan du få en støttesamtale f.eks. hos din egen læge, hos Mødrehjælpen i København, eller i foreningen Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik ligeledes i København.


Forløbet i klinikken

Dag 1:
Der bliver optaget journal, og du skal underskrive en blanket, hvor du anmoder om abort.

Herefter vil du vil blive undersøgt med en gynækologisk undersøgelse og podet for chlamydia, hvis det ikke er gjort af din egen læge. Derudover foretages ultralydsscanning gennem skeden for at se, hvor langt du er henne i graviditeten.

Hvis man på ultralydsscanningen med kan se, at du ikke er længere end 8 uger gravid, sættes aborten i gang med en tablet (Mifegyne). Aborten er nu i gang, og det frarådes derfor at fortryde efter at have taget Mifegyne, da medicinen kan medføre fosterskader. Graviditeten går i stå og går oftest til grunde i løbet af et par dage.

Du vil sædvanligvis kunne passe dine normale aktiviteter denne dag, men nogle får kvalme og lette smerter af medicinen, og enkelte begynder at bløde. Hvis du kaster op indenfor en time efter, at du har taget Mifegyne, skal du kontakte os og få en ny tablet.

Hvis du er meget tidligt gravid, er det ikke sikkert, at man på ultralydsscanningen kan vurdere, om graviditeten er beliggende i livmoderen, og du vil blive bedt om at vente nogle dage og komme til en ny ultralydsscanning før aborten kan blive sat i gang.

Meget få kvinder kan ikke tåle at få Mifegyne eller Cytotec. Det gælder, hvis du lider af følgende sygdomme: Svær ikke-behandlings-kontrolleret astma, hvis du har arvelig porfyri, nyresvigt, binyresvigt, leversvigt eller koagulationsdefekter.

Dag 2 eller 3:
Dagen efter eller to dage efter, at du har fået Mifegyne, skal du tage den udleverede medicin (Cytotec), som du selv lægger op i skeden. Medicinen får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde graviditeten.

Som regel begynder du at bløde få timer efter indtagelse af Cytotec. Når du aborterer, vil du få en blødning, som ofte er kraftigere, end du er vant til ved en almindelig menstruation, hvor der også kan være klumper af størknet blod. Du vil også opleve kraftige menstruationslignende smerter. Du skal kontakte os, hvis du f.eks. bløder flere store natbind igennem indenfor en time eller, hvis du ikke er begyndt at bløde 2-3 døgn efter, at du har oplagt Cytotec.

De fleste (95%) vil have aborteret 4-6 timer efter at have oplagt Cytotec i skeden, men i nogle tilfælde kan det tage længere tid.

Nogle er bekymrede for, om de vil kunne se fosteret ved en medicinsk abort. Fosteret vil på tidspunktet for en medicinsk abort være under 1 ½ cm langt og vil ikke kunne ses, da det vil blive udstødt sammen med det øvrige graviditetsvæv fra livmoderen.

Det er en god idé at have en voksen hos dig, når du aborterer, hvis du skulle få brug for hjælp. Du får medicin med hjem i 3 poser:

Pose 1: 1 tablet Ibuprofen 400 mg og 2 tabletter Paracetamol á 500 mg mod smerter.
Pose 2: 3 tabletter Cytotec á 0,2 mg.
Pose 3: 1 tablet Ibuprofen 400 mg og 2 tabletter Paracetamol á 500 mg mod smerter.


Sådan gør du

  1. Spis morgenmad og tis af, inden du tager tabletterne.
  2. Slug de 3 tabletter fra pose 1 sammen med et glas vand.
  3. Læg dig i sengen og anbring de 3 tabletter fra pose 2 så langt oppe i skeden, som du kan nå. Bliv herefter liggende i mindst 1 time, før du står op.
  4. Hvis du har brug for ekstra smertestillende, så tag tabletterne fra pose 3.

Ud over de smertestillende tabletter, som du får udleveret, må du kun tage håndkøbsmedicin: 2 tabletter à 500 mg Paracetamol, og/eller 2 tabletter à 200 mg Ibuprofen, som må gentages yderligere én gang efter 6 timer på døgnet for aborten.

Det er normalt at have menstruationslignede smerter de første dage efter aborten. Smerterne kan lindres med Paracetamol, 2 tabletter á 500 mg højst 4 gange dagligt og/eller Ibuprofen, 2 tabletter á 200 mg højst 3 gange dagligt. Hvis du oplever behov for at tage smertestillende mere end et par dage efter aborten, skal du kontakte læge, ligeledes hvis blødningen ikke aftager.
Et par dage efter aborten vil vi ringe dig op for at høre, hvordan du har det.

Det er normalt at bløde lidt mere end en normal menstruation i ca. en uge efter aborten. Derefter aftager blødningen. Du kan forvente at bløde i 2-3 uger med aftagende styrke. Så længe du bløder, er der en lille risiko for infektion. Derfor er det vigtig at bruge kondom i forbindelse med samleje, undgå karbad, svømmehal og brug af tamponer, indtil blødningen er stoppet.

Prævention efter aborten

Du kan forvente din næste menstruation 3-6 uger efter aborten. Hvis du skal starte på p-piller efter aborten, skal du starte samme dag, som du lægger Cytotec-tabletterne op i skeden. En spiral kan lægges op i slutningen af din næste menstruation.

Du kan normalt genoptage arbejde/skole samt almindelig fysisk aktivitet 1-2 dage efter aborten.

Du skal kontakte læge akut, hvis du oplever

  • Voldsom blødning i mere end et par timer.
  • Får stærke smerter, som ikke lindres af den smertestillende medicin, som du har fået udleveret.
  • Får feber > 38 grader.

Er du utryg eller har du spørgsmål til forløbet, kan du kontakte os i dagtiden på nummeret, som du får udleveret. Hvis vi ikke kan tage telefonen, eller du har behov for akut hjælp om aftenen eller natten, skal du kontakte lægevagten på tlf. 70 15 07 00.

Dag 14:
Ca. 2 uger efter aborten skal du komme til en afsluttende kontrol i klinikken. Det er vigtigt, at du møder, da man i enkelte tilfælde ser, at graviditeten ikke er helt udstødt. I så fald kan man blive nødt til at få lavet en udskrabning på sygehuset eller komme til yderligere en kontrol.

Det er normalt, at der kommer en reaktion efter aborten. Reaktionerne kan være forskellige fra lettelse til tristhed. Det er en god ide at tale med nogen om det.
Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme
Algade 42, 1.
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 15 85