RosGyn

RosGyn

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme

Celleforandringer

I Patienthåndbogen kan du få svar på de fleste spørgsmål. Som det beskrives der er:

  • Celleforandringer på livmoderhalsen forstadier til livmoderhalskræft, som skyldes påvirkning af en virus fra HPV-familien.
  • Celleforandringer er meget hyppige, MEN udvikler sig kun i meget få tilfælde til livmoderhalskræft.
  • Celleforandringer giver ingen symptomer.
  • Kvinden undersøges for celleforandringer ved, at der tages en prøve fra livmoderhalsen med en lille børste.
  • Kvinder i alderen 23-65 år indkaldes rutinemæssigt til screening for celleforandringer.

I dag tilbydes vaccination for HPV virus til alle piger som led i børnevaccinationsprogrammet. Vaccinationen beskytter dog ikke for alle HPV virus, og man kan derfor godt få celleforandringer, selvom man er vaccineret. Rutinekontrollen, som du inviteres til, er med henblik på at finde forstadier til livmoderhalskræft og derfor vigtigt for dig at deltage i.

Hvis du får konstateret celleforandringer bør de behandles. Du kan se udredningsprogrammet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Du vil blive henvist til undersøgelse hos en gynækolog, hvis der findes celleforandringer i din SMEAR undersøgelse (celleprøve fra livmoderhalsen).


Undersøgelsen

Undersøgelsen foregår i gynækologisk leje. Ved undersøgelsen for celleforandringer anvendes et kolposkop (et mikroskopi, som forstørrer livmoderhalsen), hvor gynækologen kan se efter forandringer i slimhinden. Gynækologen tager herefter de nødvendige vævsprøver evt. efter anlæggelse af lokalbedøvelse med en meget tynd nål. Det er den samme type lokalbedøvelse, som bruges hos tandlægen. Selvom gynækologen muligvis ikke kan se forandringer tages vævsprøver, da forandringerne i nogle tilfælde kan gemme sig under slimhinden. Hvis du bløder efter prøvetagning kan det være nødvendigt at oplægge en gazemeche i skeden, som du selv fjerner efter ca. 2 timer.


Efter prøvetagning

Efter prøvetagning kan du bløde i op til en uge, men det skal aftage. Undgå i den periode karbad eller svømmehal samt samleje i dagene umiddelbart efter.

Du bør kontakte klinikken på tlf. 46 36 15 85, hvis du efter undersøgelsen oplever

  • Kraftig blødning
  • Ildelugtende udflåd
  • Feber

Hvis det er udenfor vores åbningstid, kan du kontakte din egen læge eller lægevagten i aften- og nattetimerne.
Tlf. til lægevagten i Region Sjælland er 1818.

Behandlingsplan

Du vil få svar på din e-boks eller telefon indenfor 2-3 uger efter prøvetagning. Det vil fremgå af svaret, hvad der ske i den videre behandling, som afhænger af den type forandringer, du har. Celleforandringer graderes i forhold til, hvor svære de er: lette, moderate, svære og meget svære.

Behandling:
Ved lette celleforandringer anbefales kontrol med celleprøve efter 6 måneder. Lette celleforandringer vil ofte forsvinde af sig selv. Ved moderate celleforandringer hos kvinder, som ønsker at bevare livmoderhalsen (f.eks. for at bevare muligheden for graviditet), anbefales kontrol med vævsprøver efter 6 måneder. Ved moderate celleforandringer hos alle andre kvinder og ved mere udtalte celleforandringer tilrådes en kegleoperation. En kegleoperation kan foretages ambulant i lokalbedøvelse.

Ved indgrebet udskæres en lille kegle, som medinddrager celleforandringerne på livmoderhalsen. Se afsnittet om keglesnit i vores patientvejledninger.

Hvis du har nogen yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme
Algade 42, 1.
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 15 85